Ekstertje
Ekstertje

Home Vogelland, tropische vogels sitemap vogelland
Kenmerken
Lonchura cucullatus

Het ekstertje is een kleine vogeltje, oorspronkelijk afkomstig uit Afrika, van Senegal tot de Rode Zee en Zuid-Afrika. Het ekstertje behoort tot de de familie van de prachtvinken. (Estrildidae)

Het kopje en de keel van het ekstertje zijn zwart met een groene metaalglans, evenals de kleur van de schouders. De bovenzijde is grijsbruin en de staart is bruinzwart, de vleugels en de bovenborst zijn bruin, de onderzijde is wit. Op de flanken is hij bruin en wit gestreept. Zijn totale lengte, van kop tot puntje van de staart, is 9 - 10 centimeter. Het geslachtsverschil tussen man en pop is niet te zien.
Verzorging

Het ekstertje is goed te houden in een grote kooi of (buiten)-volière in gemengd gezelschap. Het is wel een levendige, vrij schuwe vogel. Tijdens de broedtijd zijn ze vechtlustig.

Het voedsel bestaat uit tropisch vogelzaad en bijvoorbeeld trosgierst. Ze zijn ook dol op gekiemd zaad. Verder moet Water, grit en maagkiezel natuurlijk altijd voorhanden zijn.